Stappenplan problemen met coronasteun terugbetalen
U heeft gebruikgemaakt van coronasteunmaatregelen, zoals TVL, NOW of Tozo. En nu moet u deze coronasteun of een deel hiervan terugbetalen. Heeft u het geld niet? Lees in dit stappenplan wat u kunt doen om uw financiële problemen op te lossen.
Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk in actie komt. Zo voorkomt u dat anderen dit eerder doen dan u. De bank kan bijvoorbeeld uw lening stopzetten als u niet aflost. Of een leverancier schakelt een deurwaarder in omdat u uw rekeningen niet betaalt.
1. Breng uw terugbetalingen en schulden in kaart
Zorg dat uw administratie actueel en bijgewerkt is:
- Zet op een rij welke steunregelingen u heeft gebruikt, of u geld moet terugbetalen en wanneer dit moet.
- Check wanneer u moet beginnen met aflossen van leningen en belastingschulden.
- Maak een overzicht van facturen die u nog moet betalen (crediteuren), en welke facturen uw klanten nog moeten betalen (debiteuren).
- Maak ook een schatting van uw verwachte omzet.
Meer informatie over coronasteun terugbetalen:
Bezwaar tegen coronasteun terugbetalen
Moet u NOW, TVL of Tozo terugbetalen? En bent u het daar niet mee eens? Dan kunt u bezwaar maken.
Bijzonder uitstel van betaling Belastingdienst niet meer mogelijk
Sinds 1 april 2022 kunt u geen bijzonder uitstel van betaling van belastingen meer krijgen. U moet alle belastingaanslagen met een betaaldatum op of na 1 april 2022 weer op tijd betalen.
2. Zoek uit waar u coronasteun aan heeft uitgegeven
U moet coronasteun terugbetalen als u te veel heeft gekregen. Bijvoorbeeld omdat u meer omzet heeft gemaakt, of omdat uw loonkosten lager waren dan verwacht. Heeft u dit geld niet? Zoek uit waar u het aan heeft uitgegeven. Dan kunt u daarna kijken naar de beste oplossing.
Externe financiering
Heeft u het geld geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen? Dan is herfinanciering misschien een mogelijkheid voor u. U neemt dan een lening om uw schulden af te lossen, met een looptijd die is afgestemd op de gebruiksperiode van het bedrijfsmiddel. Dit kan via een bank of via een van de alternatieve financieringsbronnen. Herfinanciering is alleen mogelijk als u het geleende bedrag kunt terugverdienen tijdens de looptijd van de lening. Pas uw bedrijfsmodel aan als dat nodig is.
Openstaande facturen innen
Heeft u het geld niet, omdat uw klanten niet of te laat betalen? Bijvoorbeeld omdat uw klanten zelf problemen hebben door de coronacrisis? Lees in het Stappenplan klant betaalt factuur niet wat u kunt doen om uw geld te krijgen. Overweeg bij nieuwe leveringen een aanbetaling of vooruitbetaling te vragen. En kijk of er nog andere manieren zijn om geld uit eigen bedrijf vrij te maken.
3. Kijk naar betalingsregelingen coronasteun
Heeft u het geld niet op tijd, dan kunt u misschien uw coronasteun terugbetalen via een betalingsregeling. Die kunt u afspreken met de uitvoerders van de regelingen:
- Een regeling voor terugbetalen TVL vraagt u aan bij de RVO.
- Een betalingsregeling voor de NOW vraagt u aan bij UWV.
- Als u Tozo of TONK moet terugbetalen maakt u een afspraak hierover met uw gemeente.
Belastingschulden
Sinds 1 oktober 2022 moet u uw opgebouwde belastingschuld aflossen met een betalingsregeling. Deze betalingsregeling is versoepeld. Een betaalpauze is bijvoorbeeld soms mogelijk.
4. Vraag hulp en meld u aan voor schuldhulpverlening
Vraag hulp bij uw schulden. Wilt u met iemand praten over uw situatie? Neem contact op met de adviseurs van de KVK Financieringsdesk. Zij denken met u mee en verwijzen u door naar organisaties voor schuldhulpverlening als dat nodig is. Zoals:
- Ondernemersklankbord (OKB), een landelijk netwerk van ervaren oud-ondernemers en -specialisten die u helpen om naar uw bedrijf en bedrijfsvoering te kijken. De adviseurs werken op vrijwillige basis en vragen u donateur te worden van de stichting Ondernemersklankbord. Vanwege de coronacrisis geeft OKB momenteel gratis coaching en advies.
- MKB Doorgaan, een landelijke organisatie die mkb-ondernemers en zzp’ers met een in de kern levensvatbaar bedrijf helpt om hun bedrijf gezond te houden. Het eerste informerende gesprek is kosteloos.
- De gemeente kan u helpen bij het zoeken naar oplossingen en het vinden van (ander) werk.
Uw accountant of boekhouder kan ook met u meedenken over wat u kunt doen.
5. Bekijk andere opties om uw schulden af te lossen
Is uw opgebouwde schuld te hoog om af te lossen? U heeft verschillende mogelijkheden om van uw schulden af te komen, zoals een minnelijke regeling of schuldsanering. Het Stroomschema Schulden geeft u uitleg over de verschillende schuldenregelingen.
Met de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) kunt u via de rechter een akkoord bereiken op een schuldregeling met een deel van uw schuldeisers. Dit akkoord is dan voor alle schuldeisers bindend. Zo kunt u de schulden reorganiseren en uw bedrijf voortzetten als deze nog levensvatbaar is. Om voor de WHOA in aanmerking te komen, moet u voldoen aan voorwaarden.
6. Problemen door uw schulden: kom in actie
Komt u in de problemen door uw schulden? Praat erover en kom zo snel mogelijk in actie. Bekijk het stappenplan schulden of de webinarserie Grip op schulden. In deze serie van 4 webinars vertellen ondernemers en experts hoe u schulden kunt aanpakken en kunt u anoniem vragen stellen aan KVK-adviseurs.