Leesbaarheid:

Belastingschuld afbetalen met een betalingsregeling van de Belastingdienst

Deze informatie is geplaatst door: Belastingdienst

Tot 1 april 2022 kon u vanwege corona bijzonder uitstel van betaling aanvragen voor verschillende belastingen. Heeft u bijzonder uitstel gekregen? U moet vanaf 1 oktober 2022 uw belastingschuld afbetalen. De Belastingdienst biedt u een betalingsregeling aan. Soms kunt u een versoepeling hiervoor aanvragen, zoals een betaalpauze.

Belastingschuld na bijzonder uitstel van betaling vanwege corona

U heeft vanwege de coronacrisis bijzonder uitstel van betaling gekregen. Bijvoorbeeld voor uw omzetbelasting (btw), inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. De belastingen die u nog niet betaald heeft, vormen samen uw belastingschuld. U moet een belastingschuld altijd aflossen.

Aanmaning of dwangbevel voor andere belastingschulden

Heeft u een schuld opgebouwd voor belastingen waar u géén uitstel of betalingsregeling voor heeft gekregen? De Belastingdienst stuurt weer betalingsherinneringen, aanmaningen en dwangbevelen.

Lees wat u moet doen als u een aanmaning of dwangbevel heeft ontvangen op Belastingdienst.nl.

Betalingsregeling: uw belastingschuld aflossen in 5 jaar

U krijgt 60 maanden (5 jaar) de tijd om uw belastingschuld na bijzonder uitstel van betaling af te lossen: van 1 oktober 2022 tot 1 oktober 2027. U betaalt dan elke maand een vast bedrag aan de Belastingdienst via de betalingsregeling belastingschuld door bijzonder uitstel.

Versoepeling betalingsregeling

De betalingsregeling belastingschuld door bijzonder uitstel is versoepeld. Daardoor mogen sommige ondernemers:

 • één keer een betaalpauze nemen van maximaal 6 maanden of 2 kwartalen achter elkaar
 • per kwartaal betalen in plaats van per maand
 • in maximaal 7 jaar (84 maanden) de belastingschuld afbetalen in plaats van 5 jaar (60 maanden). Dit kan alleen als uw belastingschuld door het bijzonder uitstel minimaal € 10.000 is.

U moet voor elke aanpassing voldoen aan voorwaarden. Lees meer over het aanpassen van de betalingsregeling, hoe u de aanpassingen aanvraagt en de voorwaarden en gevolgen per aanpassing op Belastingdienst.nl.

Video Versoepeling betalingsregeling

In deze video ziet u een uitleg van de versoepelingen.

Uw persoonlijke betalingsregeling

U ontving in de eerste helft van 2022 een brief van de Belastingdienst met informatie over uw betalingsregeling. Vóór 1 oktober 2022 kreeg u een tweede brief hierover.

In de brieven staat:

 • een totaaloverzicht van uw belastingschuld
 • de voorwaarden van de betalingsregeling
 • het maandbedrag van de betalingsregeling

Eerder beginnen of extra aflossen: bespaar invorderingsrente

Wilt u eerder al beginnen met aflossen? Dat kan. Uw belastingschuld wordt dan kleiner. En het maandbedrag (inclusief invorderingsrente) van uw betalingsregeling daardoor lager. U kunt ook extra afbetalen tijdens de looptijd van uw betalingsregeling. U betaalt dan in totaal minder invorderingsrente over uw schuld. De invorderingsrente is tijdelijk lager, maar gaat in stappen omhoog.

Heeft u vanaf 1 oktober 2022 langer dan 60 maanden nodig om de belastingschuld die u heeft opgebouwd tijdens uw bijzonder uitstel af te betalen? Bel dan met de BelastingTelefoon (0800 – 0543) om uw betalingsregeling te bespreken. Doe dit meteen als u problemen verwacht.

Betalingsregeling teveel ontvangen toeslagen

Moet u teveel ontvangen toeslagen terugbetalen via een betalingsregeling? En heeft u problemen met terugbetalen? Het is nu ook mogelijk om een persoonlijke betalingsregeling aan te vragen.

Invorderingsrente

Als u een aanslag niet op tijd heeft betaald, moet u invorderingsrente betalen. Ook als u bijzonder uitstel heeft gekregen. De invorderingsrente was tot en met 30 juni 2022 verlaagd naar 0,01% en gaat in stappen terug naar het oude niveau. Tot 4% op 1 januari 2024. De rente wordt meegenomen in uw maandbedrag.

Belastingrente voor vennootschapsbelasting

U betaalt belastingrente voor de vennootschapsbelasting als de Belastingdienst een aanslag niet op tijd kan vaststellen. Bijvoorbeeld doordat u te laat of voor een onjuist bedrag aangifte heeft gedaan voor uw vennootschap. Deze rente was tijdelijk verlaagd naar 4%, maar is weer 8%.

Belastingschuld inzien

U kunt uw belastingschuld opvragen via de BelastingTelefoon (0800 – 0543). Of u kunt een overzicht van uw belastingschuld op laten vragen door uw fiscaal adviseur. U ontvangt het schuldenoverzicht dan per post of in uw Berichtenbox.

Belangrijke datums voor uw belastingen

 • 2022, 1 april: betaal uw belastingen op tijd

  Sinds 1 april 2022 kunt u geen bijzonder uitstel van betaling meer aanvragen bij de Belastingdienst. U moet belastingaanslagen weer op tijd betalen. Doet u dit niet, dan kunt 1 of meerdere boetes krijgen. Kijk wat u kunt doen als u niet op tijd kunt betalen.

 • 2022, 1 oktober: start afbetalen belastingschuld

  U heeft 60 maanden de tijd om uw belastingschuld af te betalen. Sommige ondernemers krijgen 84 maanden de tijd. Lees meer over de voorwaarden van de versoepelingen van de betalingsregeling

 • 2022, 31 oktober: uiterste datum 1e termijn betalingsregeling

  U moest vóór deze datum de 1e termijn van de betalingsregeling betalen.

 • 2027, 1 oktober: uw schuld is afbetaald

  U heeft uw schuld afbetaald volgens de betalingsregeling.