Leesbaarheid:

Eigen bedrijf starten: 10 belangrijke stappen

Deze informatie is geplaatst door: KVK

Bij het starten van een eigen bedrijf komt veel kijken. Op deze pagina vindt u de 10 belangrijkste, algemene stappen. Per branche, beroep en gemeente kunnen extra regels gelden. Zoekt u een stappenplan voor uw bedrijfstak? Bekijk het overzicht met veelvoorkomende bedrijven onderaan de pagina.

1. Ondernemingsplan schrijven

Een goede start van uw bedrijf, begint met een goed plan. Het is daarom verstandig om een ondernemingsplan te schrijven. Een ondernemingsplan is niet verplicht, maar het is wel een handige manier om inzicht te krijgen in wat uw plannen kosten. En hoeveel winst u nodig heeft om rond te komen. Met een ondernemingsplan kunt u zichzelf ook presenteren aan investeerders.

Lees meer over een ondernemingsplan maken op KVK.nl.

Test uw ondernemersvaardigheden

Om te ondernemen heeft u vaardigheden nodig. Zoals netwerken, slim investeren en uw administratie bijhouden. Test uw ondernemersvaardigheden met de krachtmeting van KVK. Hierin ziet u waar u goed in bent en welke vaardigheden u nog kunt ontwikkelen.

2. Doe marktonderzoek en bepaal uw strategie

Door marktonderzoek te doen krijgt u inzicht in de haalbaarheid van uw plannen voor een eigen bedrijf. In een marktonderzoek analyseert u bijvoorbeeld:

Lees hoe u marktonderzoek doet op KVK.nl. En bekijk tips van andere ondernemers in de video Zet uw product of dienst in de markt.

Aantal bedrijven in uw regio

Wilt u weten hoeveel bedrijven in uw branche actief zijn in uw regio? Check het met de KVK Bedrijventeller.

3. Maak een financieel plan

Om uw bedrijf te starten heeft u geld nodig. Met een financieel plan brengt u in kaart hoeveel geld u nodig heeft en of u financiering nodig heeft. Ook krijgt u inzicht in de kansen van uw bedrijf. Zo kunt u vooraf inschatten of een onderneming starten voor u winstgevend is.

Lees hoe u een financieel plan schrijft op KVK.nl. Of bekijk hoe succesvolle ondernemers dit hebben aangepakt in de video Maak een financieel plan en zoek uit of u financiering nodig heeft.

4. Bedenk een unieke bedrijfsnaam

Voor uw KVK-inschrijving heeft u een bedrijfsnaam nodig. Een goede bedrijfsnaam is herkenbaar, blijft hangen, voldoet aan de regels en is uniek.

Check daarom eerst of uw bedrijfsnaam al bestaat op KVK.nl. En lees over de regels voor bedrijfsnamen.

Inspiratie nodig? Bekijk de video Bedenk een unieke bedrijfsnaam waarin ondernemers vertellen hoe zij hun bedrijfsnaam hebben bedacht.

5. Kies een rechtsvorm

Elk bedrijf in Nederland moet ingeschreven staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Om uw bedrijf in te kunnen schrijven, heeft u eerst een juridische vorm nodig: een rechtsvorm. De rechtsvorm bepaalt onder andere uw aansprakelijkheid, maar ook welke belastingen u moet betalen en of u belastingvoordelen krijgt. De meest voorkomende rechtsvormen zijn eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof) en besloten vennootschap (bv).

Kies met de beslistool Welke rechtsvorm past bij uw bedrijf? een rechtsvorm die bij uw situatie past.

De eenmanszaak

Veel zzp’ers kiezen voor een eenmanszaak als rechtsvorm. Een eenmanszaak richt u snel en makkelijk op.

6. Administratie bijhouden en bewaarplicht

U bent wettelijk verplicht een administratie op te zetten en bij te houden. Zorg daarom dat uw administratie voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Uw administratie gebruikt u als basis bij het invullen van uw belastingaangifte. Neemt u personeel aan? Dan moet u ook de loonadministratie bijhouden.

Om in aanmerking te komen voor belastingvoordelen via de ondernemersaftrek, moet u minimaal 1.225 uren in een jaar aan uw bedrijf besteden. Uw uren houdt u bij in uw urenadministratie.

Goede Start Belastingdienst

Maak gebruik van de Belastingdienst service Goede Start Belastingdienst. U krijgt uitleg over aangiftes en andere fiscale vragen. Ook leest u tips over hoe u structuur aanbrengt in uw administratie. Daarnaast krijgt u informatie waarmee u als starter fiscaal mee te maken krijgt. En u kunt met uw vragen terecht bij een van de startersvoorlichters via de live chat.

Voor uw bedrijfsadministratie geldt verder een bewaarplicht: u moet uw zakelijke administratie 7 jaar bewaren.

Lees meer over de eisen voor uw administratie. En kijk hoe andere ondernemers hun administratie aanpakken in de video Zorg dat uw administratie voldoet aan de eisen.

KVK Geldboek voor ondernemers

Lees ook het gratis Geldboek voor Ondernemers met praktische tips van KVK over het bijhouden van uw financiën.

7. Regel algemene voorwaarden en verzekeringen

Een bedrijf starten betekent ook risico's nemen. Omdat u niet voor een werkgever werkt, bent u zelf verantwoordelijk voor financiële gevolgen. Bijvoorbeeld als u ziek wordt of bij een ongeluk in uw bedrijf. Gelukkig kunt u zich tegen veel risico’s verzekeren. Bijvoorbeeld met een aansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Door algemene voorwaarden op te stellen maakt u bovendien direct duidelijk welke rechten en plichten u en uw klanten over en weer hebben.

Lees meer over bedrijfsverzekeringen regelen. En bekijk in de video Regel algemene voorwaarden en verzekeringen hoe andere ondernemers zich tegen bedrijfsrisico’s hebben verzekerd.

Doe de KVK Verzekeringscheck

De KVK Verzekeringscheck helpt u bij het kiezen van uw verzekeringen. U beantwoordt 5 vragen over uw bedrijfssituatie. Daarna krijgt u een overzicht van de verzekeringen die verplicht zijn en die handig zijn voor u.

Doe de KVK Verzekeringscheck.

Pensioen opbouwen

Vergeet ook uw pensioen niet. Omdat u niet in loondienst bent, bouwt u geen pensioen op. U moet zelf iets regelen voor uw oude dag. Lees meer over zelf pensioen opbouwen.

Beperk veiligheidsrisico’s

Naast het algemene ondernemersrisico, krijgt u te maken met veiligheidsrisico’s, zoals fraude en criminaliteit. Welke veiligheidsrisico’s komt u als startende ondernemer tegen en hoe kun je deze beperken? Lees hoe u voor een veilige start van uw bedrijf zorgt op KVK.nl.

8. Check aan welke wettelijke eisen u moet voldoen

Soms moet u aan bepaalde beroepseisen voldoen. U kunt ook te maken krijgen met eisen voor uw bedrijfsruimte. Bijvoorbeeld als u een bedrijf aan huis heeft. Mag dat wel volgens het bestemmingsplan van de gemeente? Als u een apart bedrijfspand heeft, moet het brandveilig zijn. Uw gemeente kan u helpen met het uitzoeken van de wetten en regels die gelden voor uw bedrijf.

Denk aan de milieueisen

Bedrijfspanden moeten vanaf 2023 minimaal energielabel C hebben. Houd er ook rekening mee dat u misschien uw afval moet scheiden. Lees meer over milieueisen.

Bekijk de video Voldoe aan de wettelijke eisen om een idee te krijgen van wettelijke eisen waar u mee te maken kunt krijgen.

9. Schrijf uw onderneming in bij KVK

Bent u klaar voor de officiële start van uw bedrijf? Dan moet u uw onderneming inschrijven in het Handelsregister van KVK. Inschrijven kost eenmalig € 75,00.

KVK geeft uw gegevens vervolgens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer opneemt in de administratie, krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id).

Bekijk in de video Schrijf uw bedrijf in bij KVK hoe inschrijven precies werkt.

Wanneer bent u ondernemer?

KVK en de Belastingdienst gebruiken eigen voorwaarden en eisen om te beoordelen of u ondernemer bent. Twijfelt u of u ondernemer bent? Lees wanneer u ondernemer bent.

10. Ga op zoek naar klanten en maak een website

Nu uw eigen bedrijf is opgericht, kunt u echt aan de slag met ondernemen. De volgende stap is om klanten te vinden. Veel ondernemers vinden klanten via hun (online) netwerk. Bekijk welke evenementen en bijeenkomsten er in uw regio zijn en bezoek netwerkbijeenkomsten.

Lees meer tips over klanten vinden op KVK.nl. En bekijk hoe andere ondernemers dit hebben aangepakt in de video Ga op zoek naar klanten.

Een zakelijke website kan ook een goede manier zijn om online klanten te vinden. U kiest dan eerst een domeinnaam (internetadres). De domeinnaam moet u kopen en registreren.

Lees tips over het maken van een zakelijke website op KVK.nl.

Overzicht stappenplannen

Weet u wat voor soort bedrijf u wilt starten? In dit overzicht vindt u stappenplannen voor veelvoorkomende bedrijven en startsituaties.

Soorten bedrijven

  • Eigen winkel of supermarkt openen

    Wanneer u een eigen winkel of supermarkt begint, zijn er belangrijke stappen die elke startende ondernemer moet nemen. Zo moet u vergunningen regelen en u moet zich houden aan milieueisen. Ook moet de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

    Lees het stappenplan eigen winkel of supermarkt openen.

  • Foodtruck beginnen

    U heeft goede ideeën voor unieke streetfood recepten die u met een foodtruck wilt verkopen. U krijgt dan te maken met regels en vergunningen. Ook moet u nadenken over hoe u een foodtruck kunt financieren.

    Lees het stappenplan foodtruck beginnen.

  • Horecabedrijf starten

    Bij het starten van een horecabedrijf krijgt u te maken met verschillende regels; van hygiëne en brandveiligheid tot muziek. U moet ook controleren of uw horecabedrijf in het bestemmingsplan past. En u moet de juiste vergunningen hebben.

    Lees het stappenplan horecabedrijf starten.

  • Particulier beveiligingsbedrijf starten

    Als u een particulier beveiligingsbedrijf start moet u een vergunning aanvragen. Ook moet u een legitimatiebewijs voor uw medewerkers aanvragen. En u moet een goedgekeurd uniform dragen.

    Lees het stappenplan particulier beveiligingsbedrijf starten.

  • Pop-up store beginnen

    Een pop-up store is een winkel die u opent op een tijdelijke plek. Bijvoorbeeld een pop-up restaurant of pop-up shop in een leegstaand winkelpand. U moet zich houden aan de wetten en regels die per gemeente kunnen verschillen.

    Lees het stappenplan pop-up store beginnen.

  • Starten als zzp’er in de bouw

    U denkt eraan aannemer te worden, zoals stukadoor, timmerman of schilder. Dan heeft u gereedschappen nodig of een bedrijfsauto. Ook moet u zich houden aan de regels zoals een verplichte administratie en verzekeringen.

    Lees het stappenplan starten als zzp’er in de bouw in 5 stappen.

  • Starten als zzp’er in de zorg

    Als u wilt starten als zzp’er krijgt u met diverse stappen te maken. Zoals een vragenlijst invullen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Daarnaast moet u een verklaring omtrent gedrag (VOG) aanvragen. Afhankelijk van uw specifieke zorgberoep is het mogelijk dat u nog andere verplichtingen heeft.

    Lees het stappenplan starten als zzp’er in de zorg.

  • Starten met stoelverhuur

    Heeft u een bedrijf in de persoonlijke verzorging? En is uw pand te groot? Dan kunt u door stoelverhuur met andere zzp’ers samenwerken. Zo kunt u de kosten verlagen.

    Lees het stappenplan starten met stoelverhuur.

  • Taxibedrijf starten

    Voor uw eigen taxibedrijf heeft u onder meer een vergunning voor taxivervoer nodig. En u moet een taxichauffeursdiploma hebben om een verplichte taxipas aan te kunnen vragen.

    Lees meer in het stappenplan taxibedrijf starten.

  • Webshop beginnen

    Een webshop starten gaat verder dan alleen het ontwikkelen van een website. U moet zich inschrijven bij KVK. U registreert een domeinnaam en houdt een administratie bij. Als webwinkelier voldoet u aan wet- en regelgeving voor online verkoop. En u betaalt inkomstenbelasting en omzetbelasting.

    Lees het stappenplan webshop beginnen.

Startsituaties

  • Bedrijf starten in het buitenland

    Elk land heeft zijn eigen wetten en ondernemingsklimaat. Zo kunt u niet overal dezelfde rechtsvormen registreren als in Nederland. Een buitenlandse vestiging oprichten, heeft ook fiscale gevolgen. Als u of uw werknemers in het buitenland gaan werken, moet u de sociale zekerheid goed regelen. En soms krijgt u te maken met beroepseisen.

    Lees bedrijf wilt starten in het buitenland.

  • Stappenplan digital nomad worden

    Droomt u van een bestaan als digital nomad? Werken en reizen tegelijk? Als u vanuit het buitenland online voor opdrachtgevers werkt, kan dit gevolgen hebben voor uw inschrijving bij KVK. Ook voor belastingen, de gemeente en uw verzekeringen kan uw vertrek van belang zijn. Bereid u voor met dit stappenplan.

    Lees het stappenplan digital nomad worden.

  • Eigen bedrijf starten vanuit huis

    Wanneer u wilt ondernemen vanuit huis, moet u zich houden aan de regels van uw gemeente. Voorkom bijvoorbeeld overlast voor uw buren. Lees ook uw hypotheek- of huurovereenkomst goed door. Daarin staat of u een bedrijf vanuit uw huis mag starten. Soms zijn kosten voor een bedrijf aan huis fiscaal aftrekbaar.

    Lees eigen bedrijf starten vanuit huis.

  • Eigen bedrijf starten vanuit een WW-uitkering

    U kunt op meerdere manieren een onderneming starten vanuit de WW zoals met startperiode of zonder startperiode. Het UWV kan u hierbij helpen. Verzeker u ook tegen verlies van inkomen of arbeidsongeschiktheid.

    Lees het stappenplan eigen bedrijf starten vanuit een WW-uitkering.

  • Starten door bedrijfsovername

    Starten door een bedrijf overnemen heeft voordelen ten opzichte van het starten van een nieuw bedrijf. Zo bent u vaak gelijk verzekerd van vaste klanten, naamsbekendheid en een bedrijfspand. Bespreek tijdens de onderhandelingen wel goed wat u wel en niet overneemt. En doe boekenonderzoek.

    Lees het stappenplan starten door bedrijfsovername.

  • Bedrijf starten als student

    U start naast uw studie een bedrijf. Dan moet u zich inschrijven bij KVK. En u gaat als ondernemer ook belasting betalen. Als u minderjarig bent, moet u handlichting aanvragen. En check de gevolgen voor uw studiefinanciering.

    Lees het stappenplan bedrijf starten als student.

  • Starten als minderjarige

    U kunt een eigen bedrijf starten als u jonger bent dan 18 jaar. Voor grote beslissingen moet u wel toestemming hebben van uw ouders of voogd. Net als volwassenen moet u zich inschrijven bij KVK en belasting betalen. Maakt u winst? Dan kan dit gevolgen hebben voor de kinderbijslag.

    Lees het stappenplan bedrijf starten als minderjarige.

  • Starten met een arbeidsbeperking

    U kunt met een arbeidsbeperking zelf een bedrijf starten. UWV helpt u hierbij als u een uitkering van de Wajong, WIA, WAO, WAZ of Ziektewet ontvangt. Bespreek uw plannen eerst met uw arbeidsdeskundige. Check of u in aanmerking komt voor een starterskrediet, vergoedingen of aanvulling op uw inkomen als arbeidsgehandicapte.

    Lees het stappenplan bedrijf starten met een arbeidsbeperking.

Feiten en cijfers: hoeveel bedrijven worden er opgericht?

De grafiek toont het aantal oprichtingen van bedrijven in Nederland per kwartaal. Het aantal beginnende bedrijven is de laatste jaren toegenomen. In het tweede kwartaal worden de meeste bedrijven opgericht, in het vierde kwartaal het minste.

 
draai afbeelding 90 graden tegen de klok invorigestart slideshowvolgendedraai afbeelding 90 graden met de klok mee
loading
sluiten
stop slideshowstart slideshow