Leesbaarheid:

Coronavirus: wegwijzer voor ondernemers

Deze informatie is geplaatst door: KVK

Er gelden geen coronamaatregelen meer in Nederland, wel nog adviezen. Lees op deze pagina wat u kunt doen om besmettingen bij uw bedrijf te voorkomen. En hoe het zit met financiële steun, belastingen en terugbetalen van coronasteun.

Coronamaatregelen en sectorplannen

De coronamaatregelen zijn vervallen. Er geldt ook geen mondkapjesplicht meer op Nederlandse vliegvelden (na de security). Er gelden wel nog basisadviezen, zoals testen bij klachten en isolatie bij een positieve zelftest.

Coronaplan

Bij een nieuwe opleving van het coronavirus wil het kabinet de samenleving zo lang mogelijk open houden. Lees meer over het coronaplan van het kabinet en wat uw bedrijf kan doen om besmettingen te voorkomen.

Sectorplannen

De overheid heeft samen met sectoren plannen gemaakt voor als er een nieuwe opleving van het coronavirus komt. In die plannen staat welke maatregelen de sectoren nemen tegen corona als dat nodig is. Lees het plan van uw sector voor meer informatie over de maatregelen die u kunt nemen.

Bekijk de coronaplannen per sector op VNO-NCW.nl.

Welke coronaregels blijven gelden?

Er zijn nog steeds veel coronabesmettingen. Veel mensen worden wel minder ziek. Om besmettingen tegen te gaan, blijven er basisadviezen gelden.

Zoals:

  • Heeft u klachten? Blijf thuis en doe een zelftest.
  • Was vaak uw handen.
  • Hoest en nies in uw elleboog.
  • Houd afstand waar mogelijk.
  • Zorg voor goede ventilatie en frisse lucht.

Bekijk alle basisadviezen op Rijksoverheid.nl.

Mondkapjesplicht

U hoeft in Nederland nergens meer verplicht een mondkapje te dragen. Voor personen met een kwetsbare gezondheid is het nog verstandig om een mondkapje te dragen op drukke plekken.

Er geldt ook geen mondkapjesplicht meer op Nederlandse vliegvelden (na de security). In andere landen kunnen andere regels gelden. Een mondkapje kan daarom soms nog verplicht zijn in het vliegtuig en op buitenlandse luchthavens.

Werkgevers en beheerders van gebouwen kunnen een mondkapje nog verplichten voor werknemers en bezoekers. Bijvoorbeeld op plekken waar kwetsbare mensen komen, zoals ziekenhuizen en verzorgingstehuizen.

Testen voor Toegang (1G) niet meer verplicht

Bezoekers hoeven nergens meer een negatieve testuitslag te laten zien. Ook bij grote evenementen is Testen voor Toegang (1G) niet meer verplicht.

Coronasteun: financiële regelingen

De meeste financiële regelingen zijn gesloten. Voor specifieke sectoren zoals de zorg, evenementen en culturele instellingen zijn aparte regelingen. Ook zijn er nog verschillende regelingen om geld te lenen voor uw bedrijf.

Bekijk het complete overzicht van het steunpakket voor bedrijven.

Belastingen

U kunt geen bijzonder uitstel van betaling meer aanvragen bij de Belastingdienst. Heeft u bijzonder uitstel gekregen? U moet uw opgebouwde belastingschuld afbetalen. De Belastingdienst biedt u hiervoor een betalingsregeling aan.

Coronasteun terugbetalen

Sommige financiële regelingen moet u (deels) terugbetalen. Zoals NOW, TVL of Tozo. Heeft u een belastingschuld omdat u bijzonder uitstel heeft gehad? Dan moet u uw schuld aflossen.

Lees meer over coronasteun terugbetalen.

Thuiswerken en adviezen voor de werkvloer

U en uw medewerkers kunnen weer op locatie werken. U hoeft op werk niet meer verplicht 1,5 meter afstand te houden. Maar afstand houden blijft wel verstandig. Het kabinet roept werkgevers op om thuiswerken mogelijk te blijven maken. Bijvoorbeeld voor werknemers die zorgen hebben over hun gezondheid. Voor werknemers met klachten blijft gelden: blijf thuis en doe een zelftest.

Lees meer over de adviezen voor de werkvloer en thuiswerken.

Coronaregels reizen

Moet u voor uw bedrijf naar het buitenland reizen, of organiseert u reizen? Voor veel landen blijft de internationale QR-code verplicht. Deze kunt u vinden in de CoronaCheck-app. Per land kunnen er extra regels gelden. Bijvoorbeeld voor testen en quarantaine bij aankomst.

Bekijk de actuele coronaregels per land op Nederlandwereldwijd.nl van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar Nederland (terug)reizen

U hoeft bij terugkomst in Nederland niet meer in quarantaine. Een coronabewijs (3G) is ook niet meer verplicht voor EU-burgers.

Check welke regels er voor uw (terug)reis naar Nederland gelden op Rijksoverheid.nl.

Verplichte coronatest voor reizigers uit China

Het aantal coronabesmettingen in China is hoog. Reist u vanuit China naar Nederland? Dan moet u vanaf 10 januari een negatief testresultaat hebben voordat u in het vliegtuig naar Nederland stapt. Ook geldt er een dringend advies om in het vliegtuig een mondkapje te dragen. Lees meer over de maatregelen voor reizigers uit China.

Meer informatie en advies