Leesbaarheid:

Rechtsvorm wijzigen

Deze informatie is geplaatst door: KVK

Een rechtsvorm aanpassen begint bij een nieuwe rechtsvorm kiezen. Dan geeft u de nieuwe rechtsvorm door aan KVK en de Belastingdienst. Soms moet u de nieuwe rechtsvorm doorgeven aan een notaris. En soms moet u voor de Belastingdienst de stakingswinst berekenen.

Kies een rechtsvorm

Misschien heeft u al een rechtsvorm gekozen. Twijfelt u nog? Met hulp van de beslistool kiest u een rechtsvorm die het beste past bij uw situatie.

Geef de rechtsvorm door

De nieuwe rechtsvorm van uw onderneming moet u doorgeven aan KVK. U moet de wijziging ook doorgeven aan de Belastingdienst en mogelijk stakingswinst berekenen. Sommige bedrijfsvormen moet u in een akte laten vastleggen bij een notaris. Bijvoorbeeld als u uw eenmanszaak verandert in een bv. In het schema (pdf) van KVK staat bij 'oprichting' per rechtsvorm of een notariële akte nodig is.

Fiscale gevolgen en gevolgen voor de sociale zekerheid

Het veranderen van een rechtsvorm kan fiscale gevolgen hebben voor u en uw onderneming. Ook kan het gevolgen hebben voor de sociale zekerheid. In het schema (pdf) van KVK staan de verschillen per rechtsvorm.

Wat u verder moet weten

Een rechtsvormwijziging kan ervoor zorgen dat:

  • u uw privésituatie moet aanpassen. Bijvoorbeeld om de aansprakelijkheid goed te regelen als u getrouwd bent in gemeenschap van goederen.
  • u kapitaal (geld) moet meebrengen als u een naamloze vennootschap (nv) begint.
  • u extra gegevens in uw administratie moet bewaren. Bijvoorbeeld als u werkgever wordt.
  • uw sociale verzekeringsrechten en sociale verzekeringsplichten veranderen.

Komt u er niet uit of twijfelt u? Vraag dan advies bij een adviesbureau.

Feiten en cijfers: hoeveel eenmanszaken en bv's zijn er?

De grafiek toont het aantal bedrijven van de drie meest voorkomende rechtsvormen in Nederland per kwartaal. Het aantal eenmanszaken neemt al jaren onafgebroken toe.