Leesbaarheid:

Rechtsvorm voor uw bedrijf

Deze informatie is geplaatst door: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Als u een bedrijf start, moet u een rechtsvorm voor uw bedrijf kiezen. Lees hier meer.

Als u een bedrijf start, moet u een rechtsvorm voor uw bedrijf kiezen. Deze rechtsvorm bepaalt onder meer wat uw verplichtingen voor de belasting zijn. Ook bepaalt het wie aansprakelijk is voor schulden van uw bedrijf.

Kiezen voor een rechtsvorm

U moet de rechtsvorm voor uw bedrijf opgeven wanneer u zich inschrijft in het Handelsregister bij KVK. Er zijn rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid en rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid bent u met uw privévermogen aansprakelijk voor de schulden van uw bedrijf. Dit is bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid meestal niet het geval. Gebruik de keuzehulp om een rechtsvorm te kiezen voor uw bedrijf.

Europese rechtsvorm

Als u in meer EU-landen activiteiten heeft, kunt u voor een Europese rechtsvorm kiezen. Dat is een Europese coöperatieve vennootschap (Societas Cooperativa Europaea, SCE). U kunt deze rechtsvorm in alle EU-lidstaten oprichten. Bij een SCE kunt u de hoofdvestiging naar een ander land verplaatsen zonder de rechtsvorm te ontbinden en opnieuw op te richten.

Controle op betrouwbaarheid

Kiest u een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid (bijvoorbeeld een bv of een nv)? Dan controleert Justis uw bedrijf, de bestuurders en andere betrokken personen doorlopend op betrouwbaarheid. Het doel hiervan is om misbruik door bedrijven (zoals fraude, witwassen en drugshandel) tegen te gaan.

Veranderingen in rechtsvorm melden

Zijn er veranderingen in de rechtsvorm of in het samenwerkingsverband van uw onderneming? Deze veranderingen hebben fiscale en administratieve gevolgen. U moet deze melden bij de Belastingdienst en KVK. Het is mogelijk dat u bepaalde vergunningen opnieuw moet aanvragen bij uw gemeente. Dit geldt bijvoorbeeld voor de alcoholvergunning en exploitatievergunning.