Stappenplan zakelijk elektrisch rijden
Koopt u voor het eerst een auto van de zaak of is uw bedrijfsauto aan vervanging toe? Bekijk met dit stappenplan waar u op moet letten als u elektrisch wilt gaan rijden en welke belastingvoordelen en subsidies er zijn.
1. Kies of u elektrisch gaat rijden
Een aantal redenen om elektrisch te rijden zijn:
- elektrisch rijden is beter voor het milieu
- elektrisch rijden past bij duurzaam ondernemen (duurzame mobiliteit)
- u heeft geen last van milieuzones of emissievrije zones
- bij een aanbesteding moet u het aanbestede werk vaak met elektrische auto’s doen
- u bespaart op brandstof- en onderhoudskosten
Vanaf 2025 binnensteden uitstootvrij
Minimaal 30 van de grootste gemeentes in Nederland krijgen vanaf 2025 een emissievrije zone in de binnenstad. Bestelauto’s en vrachtauto’s op benzine of diesel mogen dan niet meer in de binnenstad rijden. Lees in welke steden een emissievrije zone komt en hoe u zich hier op voor kunt bereiden op de website van Zero Emissie Stadslogistiek.
2. Bepaal welk elektrisch vervoermiddel bij uw bedrijf past
Als u de stap maakt naar elektrisch vervoer, bedenk dan welk elektrisch vervoermiddel bij uw onderneming past en welke regels er gelden voor verschillende vervoermiddelen. U kunt kiezen voor een:
- elektrische auto
- elektrische scooter
- elektrische bakfiets (bijvoorbeeld een BSO-bus)
- elektrische step
- e-bike
U kunt een elektrische auto kopen of leasen. Bedenk ook of u het vervoermiddel zakelijk of privé aanschaft, of zakelijk of privé leaset.
3. Bekijk de (belasting)voordelen van een elektrische auto
Met een elektrische auto bespaart u niet alleen brandstof- en onderhoudskosten. U kunt ook profiteren van belastingvoordelen:
- Volledig elektrische auto's zijn vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting.
- Voor semi-elektrische auto's die minder dan 50 g CO2 per kilometer uitstoten, betaalt u een halftarief voor de motorrijtuigenbelasting.
- Als u investeert in bedrijfsmiddelen kunt u in aanmerking komen voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).
- Volledig elektrische auto’s zijn vrijgesteld van belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm).
- De MIA\Vamil (Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)levert een belastingvoordeel op bij investeringen in onder andere elektrische bestel- en vrachtwagens of oplaadpunten.
In 2022 nog lagere bijtelling voor elektrische auto’s
Heeft u een auto van de zaak en gebruikt u die voor meer dan 500 km per jaar privé? Dan krijgt u te maken met bijtelling. Dit is een percentage van de catalogusprijs waarover u inkomstenbelasting betaalt. In 2022 is de bijtelling voor elektrische auto’s nog lager dan voor benzine-auto’s. Het bijtellingspercentage wordt voor 5 jaar vast gezet. Dus als u in 2022 een elektrische auto aanschaft of leaset, maakt u nog 5 jaar lang gebruik van een lagere bijtelling. Vanaf 2023 wordt de verlaagde bijtelling voor elektrische auto’s langzaam afgebouwd. Bereken de bijtelling voor uw privégebruik.
4. Ga na of er subsidies voor elektrische auto's zijn
Er zijn subsidies voor de aanschaf en lease van elektrische voertuigen:
- Voor de aanschaf of lease van elektrische bestelauto’s of vrachtwagens kunt u de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) gebruiken.
- Kiest u als zelfstandige voor private lease of de privé aanschaf van een elektrisch voertuig? Dan kunt u de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) gebruiken.
- Informeer daarnaast naar lokale subsidies bij uw gemeente of provincie. De subsidies van een aantal gemeenten staan op Nederland Elektrisch.
5. Check of een laadpaal verplicht is op uw bedrijfsparkeerplaats
In sommige bedrijfssituaties is het verplicht om een laadpaal te hebben op uw parkeerplaats. Als u uw bedrijfspand verbouwt of een nieuw pand bouwt, moet u bij meer dan 10 parkeerplaatsen minimaal 1 laadpaal plaatsen. Heeft uw bedrijfspand meer dan 20 parkeerplaatsen? Vanaf 2025 moet u minimaal 1 laadpaal hebben.
Uw eigen oplaadpunt bij uw bedrijf
De Startgids 'Laden van elektrische auto's op de zaak' (pdf) helpt u bij de aanschaf van de juiste oplaadpaal voor uw elektrisch vervoer. Het is een stappenplan met aandacht voor bijvoorbeeld de oplaadsnelheid, het beheer, de kosten en fiscale regelingen en subsidies.
Heeft u een laadpaal nodig in de publieke ruimte? Bekijk hoe u een laadpaal aanvraagt.