Terugblik P3NL-dag 4 oktober
Afgelopen vrijdag 4 oktober vond de jaarlijkse P3NL-middag plaats. Dit jaar was het thema ‘Voor de verandering’ en hebben sprekers uit diverse disciplines hun visie op verandering binnen en buiten de ggz gedeeld.
De middag werd afgetrapt met de presentatie van de herijkte kennisagenda van P3NL. Deze agenda is geactualiseerd en uitgebreid met vraagstukken die inspelen op de actuele uitdagingen in de ggz. Deze kennisagenda biedt richting en inspiratie voor (wetenschappelijk) onderzoek in het veld. Voor meer informatie over de kennisagenda kunt u terecht op deze webpagina over de kennisagenda.
Na de aankondiging van de kennisagenda is de jaarlijkse P3NL-prijs uitgereikt. Dit jaar ging de prijs naar Michel van den Bogaard. Hij werd toegesproken door bestuurslid Pauline Janse, lees het juryrapport hier terug.
Na het ontvangen van de prijs gaf Michel een inspirerende lezing, waarin hij vertelde hij over zijn projecten, waaronder de ‘vliegende brigade’, waarbij domeinoverstijgende samenwerking, preventie en passende zorg centraal staan. Zij verhaal maakte duidelijk hoe belangrijk het is om samen te werken binnen de psychologie en pedagogiek voor betere zorgoplossingen. Bekijk hier de presentatie van Michel van den Bogaard.
Oud-staatssecretaris Paul Blokhuis nam het stokje over en sprak vanuit zijn ervaring als voormalig staatssecretaris en huidige voorzitter van de Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen. Hij benadrukte de noodzaak om de zorg efficiënter te organiseren in het licht van maatschappelijke uitdagingen. En hij onderstreepte dat er in de ggz ook heel veel goed gaat. Met negen tips gaf hij het publiek een duidelijke richting voor toekomstige verbeteringen in de zorg.
- Investeer in het stellen van goede diagnoses. Kijk ook buiten de ggz. Bijvoorbeeld een licht verstandelijke beperking is niet altijd zichtbaar maar heeft veel invloed.
- Het hebben van werk is helpend voor het herstel van mensen met psychische problemen. Zie psychische kwetsbaarheid niet als een diskwalificatie voor werk.
- Werk samen met de schuldhulpverlening
- Heb oog voor preventie en leefstijl, bijvoorbeeld door het jaarlijks uitvoeren van een somatische screening bij EPA-patiënten.
- Werk samen! Zoek gelijkgestemden en kijk ook buiten je eigen discipline, zoals Michel in zijn lezing ook al aangaf.
- Maak echt werk van cliëntenparticipatie. Teveel cliënten geven aan dat de behandelaar nooit aan hen gevraagd is wat zij zelf willen.
- Werk evidence based
- Hou ruimte voor de specialistische ggz
- Onderzoek en benut de voordelen van AI.
Het programma werd afgesloten met een bijzondere bijdrage van componist en theatermaker Merlijn Twaalfhoven. Hij liet zien hoe een creatieve en open mindset kan bijdragen aan gezamenlijke verandering. Zijn pleidooi is dat iedereen een ‘atelier’ nodig heeft. Tijd en ruimte om te dromen, om het even niet te weten, te voelen en te spelen (maken, testen en falen).
Tot slot werd afscheid genomen van oud-directeur Marnix de Romph. Na enkele afscheidswoorden kregen de aanwezigen tijdens de borrel nog de gelegenheid om persoonlijk afscheid van hem te nemen.
De P3NL-dag was een dag vol inspiratie en ideeën voor een veranderende toekomst binnen de ggz.
Dit jaar heeft Michel van den Bogaard de P3NL-prijs in ontvangst mogen nemen
Merlijn Twaalfhoven