Leesbaarheid:

Waar vind ik bedrijven te koop en welke past bij mij?

Deze informatie is geplaatst door: KVK

Er zijn verschillende manieren om een bedrijf te vinden ter overname. Hoe weet u of het bedrijf dat u wilt overkopen bij u past? Op deze pagina vindt u tips voor het opstellen van een zoekprofiel en ondernemingsplan.

De eerste stap bij bedrijfsovername is het vinden van bedrijven die te koop staan.

Zoek een bedrijf ter overname in uw eigen netwerk

Uit onderzoek blijkt dat de meeste bedrijven ter overname via het eigen netwerk plaatsvinden. Begin met uw eigen zakelijke en privé netwerk en geef aan dat u op zoek bent naar een bedrijf ter overname. Denk hierbij ook aan LinkedIn en Higherlevel. Daarnaast kunt u zoeken via een adviseur, uw accountant (NBA), de bank, brancheorganisaties, de BOBB en vakbladen. Via onderstaande tool vindt u verschillende overnamesites.

Waar vind ik bedrijven ter overname?

Zoek online bedrijven te koop
Overnamesite Minimaal overnamebedrag
Bedrijfsovernameplein -
BedrijfsovernameRegister -
www.bedrijventekoop.nl € 75.000,-
Brookz.nl -
MKB Advies Partners -
Ondernemingsbeurs -
Webshop overname -
MKBase -
Marktlink -

Let op! Lees de voorwaarden van overnamesites goed. Soms kunt u niet anoniem blijven of moet u betalen voor het aanmaken van een profiel. Overnamesites van commerciële partijen kunnen een goede optie zijn, maar zijn niet uitputtend.

Startpagina bedrijfsovername-databanken geeft een totaaloverzicht van overnamesites in Nederland.

Maak een zoekprofiel

Om een beeld te krijgen van het soort bedrijf dat u zoekt, maakt u een zoekprofiel. Hierin stelt u zichzelf de vraag wat voor type bedrijf u wilt overnemen. Zo kan een camping in Zeeland overnemen uw droom zijn, maar is het schoonmaken van sanitaire voorzieningen iets wat u dagelijks wilt doen? Kortom, zijn de werkzaamheden die horen bij het type bedrijf iets voor u?

Met het zoekprofiel maakt u voor uzelf duidelijk wat u uzelf in de praktijk ziet doen om het bedrijf te laten slagen. Wat vindt u leuk? Waar bent u goed in? Welke uitdagingen wilt u aangaan? Waar krijgt u energie van? En waarvan niet?

In uw zoekprofiel vindt u de volgende zaken terug

  • overnameprijs
  • branche / type bedrijf
  • regio / vestigingsplaats
  • aantal personeelsleden
  • omzet van het bedrijf (laag of hoog)
  • webshop of bedrijfspand

Ondernemingsplan

Er zijn verschillende factoren die een belangrijke rol spelen bij de keuze het bedrijf daadwerkelijk over te nemen. U maakt deze factoren inzichtelijk door een ondernemingsplan op te stellen.

De informatie die u hebt gekregen van de verkoper vormt de basis van uw ondernemingsplan. Het belangrijkste doel van een ondernemingsplan is het maken van een afgewogen beslissing. Onderzoek hierbij:

  • Of u als persoon geschikt bent om dit bedrijf over te nemen. Het gaat hier dus om uw ondernemerskwaliteiten en de kennis en ervaring die u meeneemt. De ondernemerschaptest van KVK kan u hierbij helpen.
  • Hoe de markt en de toekomstverwachting eruitzien. In de Branche-informatie vindt u bruikbare informatie over de markt. Andere geschikte informatiebronnen zijn jaarverslagen en publicaties, verkoopbrochures en productcatalogi, vaktijdschriften en vakbeurzen, brancheorganisaties, consumentenverenigingen, (markt)onderzoekbureaus en databanken.
  • De financiële haalbaarheid: de mogelijkheden van financiering, de winstverwachting en uw toekomstige inkomenspositie.

Een aantal tips bij het opstellen van een ondernemingsplan voor het overnemen van een bedrijf:

  • Kijk goed naar de sterktes en zwaktes van de onderneming, maar ook naar die van uzelf als ondernemer. Kijk naar kansen en bedreigingen voor uw markt, nationale of internationale ontwikkelingen en hoe deze invloed hebben op het succes van uw bedrijf.
  • Maak bij het opstellen van een ondernemingsplan eventueel gebruik van het format van de toekomstige financier.
  • Er zullen veel vragen bij u opkomen. Ga daarom zoveel mogelijk in gesprek met klanten, leveranciers, concurrenten en luister, kijk en voel.
  • Maak duidelijke vervolgafspraken met de verkoper zodat u zeker alle informatie krijgt die u zoekt.
  • Zoek in het Handelsregister meer informatie, zoals een uittreksel en jaarcijfers (als het om een rechtspersoon gaat).

Video Starten door bedrijfsovername

Bekijk deze video als u start door het overnemen van een bedrijf.

 
draai afbeelding 90 graden tegen de klok invorigestart slideshowvolgendedraai afbeelding 90 graden met de klok mee
loading
sluiten
stop slideshowstart slideshow