Leesbaarheid:

Vergunningen voor uw bedrijf

Deze informatie is geplaatst door: KVK

U kunt met veel vergunningen te maken krijgen. Soms al voordat u begint met uw bedrijf. Dit hangt af van uw branche. Ook als u wilt verbouwen of uitbreiden, heeft u vaak een vergunning nodig.

Wanneer heeft u een vergunning nodig?

In veel gevallen heeft u een vergunning nodig. Bijvoorbeeld als u een café begint of als u gaat bouwen of verbouwen. Soms heeft u ook een vergunning nodig als u een reclamebord ophangt. Of als u gaat ondernemen in een recreatiegebied.

Check of u vergunningen nodig heeft

Via de vergunningcheck op Omgevingsloket.nl checkt u of en welke vergunningen u nodig heeft.

Vergunningen voor uw branche

In sommige branches heeft u een vergunning nodig voor u kunt beginnen. Als u start in de horeca bijvoorbeeld. Maar ook bij goederen- of taxivervoer en bij financiële dienstverlening. Bekijk de verplichtingen per branche.

Omgevingsvergunning

Wilt u uw fabriek of bedrijfspand uitbreiden of verbouwen? Of een gevelreclame plaatsen? Dan heeft u één omgevingsvergunning nodig. De omgevingsvergunning bestaat sinds 1 oktober 2010 en vervangt een aantal vergunningen en ontheffingen. Vroeger had u meerdere vergunningen nodig voor bijvoorbeeld bouwen, kappen, milieu, reclame en gebruik. U vraagt de omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket Online

Afwijken van bestemmingsplan

Soms blijkt dat uw plannen niet passen binnen het bestemmingsplan. Met een omgevingsvergunning kunt u de gemeente vragen af te wijken van het bestemmingsplan.

Vestigingsvergunning is niet meer nodig

Vroeger moesten sommige ondernemingen een vestigingsvergunning hebben. Bij het verlenen van de vergunning werd gekeken of de ondernemer voldoende vakkennis had. Deze regel geldt sinds 1 juli 2007 niet meer. U hoeft dus geen vestigingsvergunning meer aan te vragen.