Leesbaarheid:

Uw privéauto zakelijk gebruiken

Deze informatie is geplaatst door: Belastingdienst

U gebruikt uw privéauto voor uw bedrijf. Dan mag u een zakelijke kilometervergoeding van € 0,21 per kilometer aftrekken van uw winst. En u mag de btw op uw autokosten aftrekken voor uw zakelijke kilometers. U moet dan wel een kilometerregistratie bijhouden. 

Pas uw inkomstenbelasting en btw aan

Het is belangrijk te weten of uw auto een privéauto is of een auto van de zaak. Er zijn namelijk verschillen die gevolgen hebben voor uw inkomstenbelasting en de btw.

Check of u een privéauto heeft of een auto van de zaak:

  • Rijdt u meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan mag u ervoor kiezen om uw auto privé te houden.
  • Gebruikt u uw auto 500 kilometer of minder per jaar privé? Dan heeft u voor de inkomstenbelasting verplicht een auto van de zaak. Er gelden dan andere regels.

Kilometervergoeding aftrekken voor de inkomstenbelasting

Kiest u ervoor om uw auto privé te houden? Dan trekt u geen autokosten af van uw winst. Wel kunt u de kilometervergoeding gebruiken. U trekt dan € 0,21 per zakelijke kilometer af van uw winst. Dit is vooral interessant als u veel zakelijke kilometers rijdt.

Btw over autokosten aftrekbaar

U mag de btw op uw autokosten aftrekken voor zover u de auto gebruikt voor uw btw-belaste omzet.

U mag geen btw aftrekken over:

  • vrijgestelde omzet
  • privégebruik

Houd er rekening mee dat u aan het eind van het jaar nog btw moet betalen voor het privégebruik van uw auto. Woon-werkverkeer geldt als privé. Registreer daarom uw kilometers.

Rekenvoorbeeld:

Bekijk een voorbeeld btw-berekening voor zakelijk gebruik van een privéauto op Belastingdienst.nl. Of gebruik de rekenhulp btw en de auto om de btw-aftrek te berekenen.

Houd een kilometerregistratie bij

Met een kilometerregistratie bewijst u hoeveel kilometers u per jaar zakelijk rijdt en hoeveel privé. U kunt bijvoorbeeld 1 van de RitRegistratieSystemen (RRS) gebruiken om uw zakelijke kilometers bij te houden. Deze zijn goedgekeurd door de Belastingdienst.

U mag ook een eigen systeem voor kilometerregistratie gebruiken. Daar moet u dan wel dezelfde gegevens in bijhouden voor een sluitende rittenregistratie.

Houdt u geen kilometerregistratie bij? Dan betaalt u voor het privégebruik 1,5% van de cataloguswaarde van de auto inclusief btw en bpm.