Leesbaarheid:

Personeel detacheren naar het Verenigd Koninkrijk na Brexit

Deze informatie is geplaatst door: KVK

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de Europese Unie (EU) verlaten. Er is daardoor geen vrij verkeer meer van diensten tussen het VK en de EU. Personeel detacheren naar het VK vereist voorbereiding. Wat u moet doen hangt af van waarvoor en hoelang u personeel naar het VK wilt detacheren.

Handels- en Samenwerkingsovereenkomst

De EU en het VK hebben afspraken gemaakt over het tijdelijk verlenen van diensten. Die afspraken staan in de Handels- en Samenwerkingsovereenkomst (pdf, hoofdstuk 4, blz. 195). In het akkoord tussen de EU en het VK staan ook afspraken over tijdelijk detacheren van medewerkers. Uw personeel heeft in veel gevallen een visum nodig om in het VK te werken.

Uw detachering voorbereiden

Lopende detachering

Tot 31 december 2020 was er een overgangsperiode, waarin alle EU-regels en wetten voor het VK nog golden. Die overgangsperiode is sinds 1 januari 2021 afgelopen. Uw lopende detachering valt niet onder het terugtrekkingsakkoord van het VK uit de EU. Uw detachering moet zijn stopgezet. Of u moet voldoen aan de nieuwe regels.

U heeft een A1-verklaring

Uw detachering loopt door tot de einddatum van de verklaring. Als uw verklaring voldoet aan de nieuwe voorwaarden, dan hoeft u niets te doen. Uw A1-verklaring (ook wel certificate of coverage) bewijst dat uw werknemer in Nederland verzekerd is en blijft. Werkt u in het VK zonder A1-verklaring? Dan kunt u een boete krijgen van de arbeidsinspectie in het VK.

Nieuwe detachering

Personeel detacheren naar het VK vereist voorbereiding. U moet in veel gevallen een visum aanvragen. Welk visum u nodig heeft, hangt af van waarvoor en hoelang u personeel naar het VK wilt detacheren. Lees verder of doe de visumcheck op Gov.uk.

Uw detachering duurt korter dan 6 maanden

U heeft geen visum of werkvergunning nodig als uw gedetacheerde werknemer werk gaat doen dat staat op de lijst van toegestane activiteiten.

Staan uw werkzaamheden niet op de lijst van toegestane activiteiten? Check dan of u in aanmerking komt voor een Short-term work visum. Of bekijk met het puntensysteem of u in aanmerking komt voor een Skilled Worker visum.

Uw detachering duurt langer dan 6 maanden

Bekijk met het puntensysteem of u in aanmerking komt voor een Skilled Worker visum.

Komt u hiervoor niet in aanmerking, bekijk dan de mogelijkheden voor overige visa.

Beroepskwalificaties laten erkennen

Voor sommige werkzaamheden moet u uw beroepskwalificaties (zoals diploma’s) laten erkennen door de Britse autoriteiten. Met vragen kunt u terecht bij de Nederlandse ambassade in Londen.

Standaardregels tijdens uw verblijf

Als u naar het VK gaat moet u of uw medewerker de standaard regels voor bezoekers volgen:

  • U verlaat het VK aan het einde van uw detachering.
  • U woont niet voor langere tijd in het VK door aaneengesloten bezoeken, en het VK is niet uw permanente hoofdverblijfplaats.
  • U kunt uzelf en uw eventuele gezinsleden onderhouden tijdens uw detachering.
  • U kunt uw terugreis of uw doorreis betalen.
  • U heeft een bewijs voor uw detachering of andere activiteiten die u in het VK wilt doen.

Werkbezoek zonder werkvergunning of visum

Uw werkbezoek moet voldoen aan de voorwaarden uit de Handels- en Samenwerkingsovereenkomst. U of uw werknemer hoeft geen visum aan te vragen als u naar het VK gaat als:

Zakelijke bezoeker voor een kort verblijf

U heeft toegang voor maximaal 6 maanden.

Zakelijke bezoeker voor vestigingsdoeleinden

U heeft toegang voor maximaal 6 maanden. U moet een senior functie hebben en verantwoordelijk zijn voor de oprichting van een onderneming voor uw organisatie. U mag geen diensten aanbieden of verrichten tijdens uw bezoek. En u mag geen beloning ontvangen.