Leesbaarheid:

eHerkenning aanvragen

Deze informatie is geplaatst door: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Doet u zaken met een overheidsorganisatie? Zoals het aanvragen van een vergunning of een subsidie? Dat kan nu vaak online met eHerkenning. Een veilige manier om in te loggen bij verschillende instanties. Lees hier wat eHerkenning precies is en hoe u een inlog aanvraagt.

Wat is eHerkenning?

eHerkenning is een soort DigiD voor bedrijven. Met DigiD logt u als burger veilig in bij verschillende overheidsinstanties. Bedrijven doen dat via eHerkenning. Het grote voordeel is dat u op 1 manier inlogt bij meerdere instanties. Met eHerkenning kunt u bijvoorbeeld een vergunning of subsidie aanvragen.

Voor welke bedrijven is eHerkenning?

eHerkenning is een zakelijk inlogmiddel, en alleen bestemd voor bedrijven die staan ingeschreven bij KVK. Dat is een belangrijke voorwaarde.

eHerkenning ook over de grens bruikbaar

eHerkenning is sinds 1 september 2021 ook over de grens bruikbaar. Nederlandse bedrijven en organisaties kunnen hiermee online zaken regelen bij buitenlandse dienstverleners die de inlogmethode ondersteunen.

Aangesloten organisaties

U kunt met eHerkenning inloggen bij een groot aantal organisaties. Denk aan gemeenten, waterschappen, provincies, ministeries en uitvoeringsorganisaties. Een Verklaring Omtrent Gedrag bijvoorbeeld, vraagt u met eHerkenning online aan bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

eHerkenning aanvragen

Anders dan bij DigiD, is de overheid niet de uitgever van eHerkenning. U vraagt de eHerkenning inlog dan ook niet aan bij de overheid, maar bij een erkende leverancier. En u moet voor de aanvraag en het gebruik van eHerkenning betalen. Hoeveel u betaalt, hangt af van de aanbieder en de dienst die u afneemt. In het leveranciersoverzicht vindt u alle erkende leveranciers en hun producten en prijzen.

Bedenk welk betrouwbaarheidsniveau u nodig heeft

Via eHerkenning doet u verschillende zaken met de overheid. Het ene vereist een hoger beveiligingsniveau dan het andere. Daarom heeft eHerkenning inlogmiddelen op 4 betrouwbaarheidsniveaus. Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning bijvoorbeeld, heeft u een inlogmiddel op niveau 1 nodig. Maar voor een octrooiaanvraag, geldt niveau 4. Uw paspoort of identiteitskaart wordt dan gecontroleerd. De dienstverlener waar u wilt inloggen, geeft aan welk betrouwbaarheidsniveau u nodig heeft voor zijn online dienst.

Dit zijn de 4 betrouwbaarheidsniveaus:

  • EH2: inloggen met een gebruikersnaam en sterk wachtwoord.
  • EH2+: inloggen met een gebruikersnaam, wachtwoord en een aanvullende sms- of pincode.
  • EH3: inloggen met een gebruikersnaam, wachtwoord en een aanvullende sms-code, pincode (via token) of app met QR-code.
  • EH4: inloggen met een PKI-certificaat (een digitale ondertekening) of 2-factor authenticatie. PKI staat voor Public Key Infrastructure. Een PKI-certificaat maakt het mogelijk om op een veilige manier online te communiceren met Nederlandse banken en de Belastingdienst.

Bedenk of u later voor andere online diensten wilt inloggen

Als dat zo is, kies dan het hoogste niveau en koop daarvoor een eHerkenningsmiddel. U kunt een eHerkenningsmiddel altijd gebruiken voor diensten met hetzelfde of een lager betrouwbaarheidsniveau. Maar nooit voor een hoger niveau. U moet uw middel dan upgraden, of een nieuwe kopen.

eHerkenning is persoonsgebonden

Een inlogmiddel van eHerkenning is persoonsgebonden. Het kan niet worden gedeeld of overgedragen. U vraagt eHerkenning dan ook per persoon en per dienst aan. Voor diensten met een betrouwbaarheidsniveau 2 of hoger, zijn machtigingen verplicht. Voor u, en voor alle medewerkers die namens uw bedrijf zakendoen met de overheid. Deze machtiging moet vastgelegd zijn bij uw eHerkenningsleverancier. En kan alleen gegeven worden door een tekenbevoegd persoon binnen uw organisatie of een machtigingenbeheerder.

eHerkenning voor meerdere bedrijven

U kunt verschillende KVK-nummers koppelen aan één eHerkenningsmiddel. Ook kunt u dan per KVK-nummer machtigingen regelen voor uw medewerkers. Uw leverancier kan u hierbij helpen.

Ketenmachtiging voor eHerkenning

U kunt ook een organisatie machtigen, die vervolgens uw werknemer(s) toestemming geeft om in te loggen. Dit heet een ketenmachtiging. Alle leveranciers van eHerkenning ondersteunen dit. Maar u kunt niet bij alle dienstverleners van de overheid inloggen via een ketenmachtiging.

Vergoeding eHerkenningsmiddel voor belastingaangifte

Heeft u voor uw belastingaangifte het eHerkenningsmiddel ‘Belastingdienst eH3 inlogmiddel’ aangeschaft? Dan kunt u een compensatie aanvragen op RVO.nl.

Is eHerkenning verplicht?

Met de komst van de wet Digitale Overheid stelt de Rijksoverheid het gebruik van eHerkenning verplicht voor overheidsorganisaties. Daarnaast vragen steeds meer (overheids)organisaties om in te loggen met eHerkenning.