Leesbaarheid:

Digitale Europese toegangspoort

Deze informatie is geplaatst door: KVK

De Europese Unie (EU) ontwikkelt een digitale Europese toegangspoort, de Single Digital Gateway. Deze poort moet ervoor zorgen dat alle inwoners van de EU makkelijk online informatie kunnen vinden over wonen, werken, studeren en ondernemen in andere lidstaten. Alle EU-landen hebben nu al een Point of Single Contact website, uw contactpunt voor zakendoen in een EU-land. U vindt er bijvoorbeeld informatie over vergunningen. Online kunt u veel regelen.

Business portals van EU-landen

Alle landen die lid zijn van de Europese Unie (EU) en IJsland, Noorwegen en Liechtenstein hebben al een Point of Single Contact website. Een PSC-website is een centraal contactpunt van de overheid voor ondernemers. PSC’s werken samen binnen het EUGO-netwerk. Het netwerk wil het bedrijven in de EU makkelijker maken met andere EU-landen zaken te doen. De PSC-websites geven per land informatie over onder meer:

  • starten van een bedrijf
  • procedures
  • vergunningen
  • wet- en regelgeving
  • belastingen

Informatie wordt per land naast de eigen taal in elk geval ook gegeven in het Engels.

1 portal voor de hele EU

PSC-websites zijn de voorlopers van de Single Digital Gateway (SGD), de digitale Europese toegangspoort. Met SGD gaat de EU een stap verder: alle lidstaten moeten al hun overheidsinformatie naast de eigen taal, ook in het Engels aanbieden. In 2023 moet de centrale toegangspoort klaar zijn. Iedereen kan dan makkelijk online informatie vinden over wonen, werken, studeren en ondernemen in andere lidstaten.

Gerelateerde pagina’s: