Belasting zware motorrijtuigen (Eurovignet)
Rijdt u met een zware vrachtwagen op de autosnelweg? Dan moet u onder andere belasting zware motorrijtuigen (bzm) betalen. Bekijk hier hoe het werkt.
Rijdt u met een zware vrachtwagen op de autosnelweg? Dan moet u motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) betalen. En meestal belasting zware motorrijtuigen (bzm), ook bekend als het Eurovignet.
De belasting zware motorrijtuigen (bzm) is voor vrachtauto’s en vrachtautocombinaties die:
- alleen zijn bedoeld voor het vervoeren van goederen
- een toegestane maximummassa hebben van 12.000 kilo of meer
Betaalt u belasting zware motorrijtuigen in Nederland? Dan mag u met uw vrachtwagen rijden op de autosnelwegen in:
- Nederland
- Luxemburg
- Denemarken
- Zweden
Heeft u bzm betaald in Luxemburg, Denemarken of Zweden? Dan mag u ook rijden op de autosnelwegen in Nederland.
Voor België betaalt u geen bzm, maar een kilometerheffing.
Aangifte bzm bij het Eurovignet Portaal
U moet aangifte bzm doen voordat u met uw vrachtwagen de weg op gaat. Moet u regelmatig aangifte doen? Dan is het handig om dit digitaal via het Eurovignet Portaal te doen. U sluit dan eerst een internet-aangifteovereenkomst met de Belastingdienst. De Belastingdienst mag de bzm dan automatisch van uw rekening afschrijven en u zorgt voor voldoende saldo. Daarna krijgt u toegang tot het Eurovignet Portaal.
Online Eurovignet kopen (Eurovignet boeking)
Heeft u geen internet-aangifteovereenkomst? Dan kunt u ook online een Eurovignet kopen (een Eurovignet boeken). Dit is uw digitale bewijs dat u bzm heeft betaald. U hoeft geen papieren bewijsstuk in de vrachtwagen te hebben.
Aangifte bzm bij een aangiftepunt
Wilt u de aangifte bzm niet doen via internet? Dan kunt u aangifte doen bij een bzm-aangiftepunt. Dat is vaak een benzinepomp langs de snelweg.
Wat is het bzm-tarief?
Hoeveel belasting zware motorrijtuigen u betaalt, hangt af van het aantal assen van de vrachtwagen of de vrachtwagencombinatie en van de euronorm. De euronorm van uw vrachtwagen staat op uw kentekenbewijs. Op de website van de Belastingdienst vindt u de tarieven voor de bzm.
Voor sommige zware motorrijtuigen geldt een vrijstelling: u betaalt dan geen bzm.