8-10-2021  

Brief aan Tweede Kamercommissie over tekort opleidingsplaatsen GZ

P3NL draagt samen met andere partijen een oplossing voor 2022 aan

Nederlandse GGZ, Actiz, VGN, LVVP, NIP, NVGzP en P3NL hebben gezamenlijk een brief gestuurd naar de vaste Kamercommissie VWS. In de brief bieden we een oplossing voor het tekort aan opleidingsplaatsen voor GZ-psychologen. Op 7 oktober is er een commissiedebat 'arbeidsmartkbeleid in de zorg', waar dit onderwerp op de agenda staat.

Vorig jaar diende kamerlid Renkema al succesvol een motie in voor 45 extra GZ opleidingsplaatsen. Om ook voor 2022 een oplossing te vinden, hebben wij in een gezamenlijke brief een budgetneutrale oplossing voorgesteld: het benutten van de huidige overcapaciteit aan opleidingsplaatsen ‘Klinisch Psycholoog’ (KP) in 2022 voor meer opleidingsruimte voor GZ-psychologen.

Gevolgen van het tekort

In de gezamenlijke brief onderstrepen we dat er grote tekorten zijn aan goed gekwalificeerde behandelaars: “De druk op zorgmedewerkers is groot en de zorg heeft al enige tijd te maken met een ernstig tekort aan BIG-geregistreerde psychologen, waaronder GZ-psychologen. Uiteraard in de ggz, maar ook in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg, revalidatie, ziekenhuiszorg en jeugdzorg. Deze tekorten leiden tot onwenselijke gevolgen voor de patiënt, zoals wachtlijsten, ondermaatse kwaliteit van zorg en onnodige verergering van klachten.”

Tekort GZ-psychologen

Het probleem van een tekort aan opleidingsplaatsen doet zich vooral voor bij de opleidingsplaatsen voor GZ-psychologen. Daar wordt al een aantal jaar te weinig capaciteit beschikbaar gesteld door de overheid. Van de 1.334 aangevraagde opleidingsplaatsen bij Stichting Top Opleidingsplaatsen worden in 2022 helaas maar 832 opleidingsplekken daadwerkelijk beschikbaar gesteld. In 2022 betekent dit dat slechts 62,3% van de benodigde plaatsen ingevuld wordt. Hierdoor kunnen psychologen niet doorstromen en blijft veel capaciteit onbenut.

Langetermijnoplossingen

Voor 2022 ligt er een kans om eenmalig binnen de budgettaire kaders een deel van de bestaande negatieve spiraal te doorbreken. Uiteraard is het niet de bedoeling om “gaten te vullen door andere gaten te creëren”. Het inzetten van KP-plaatsen voor GZ-opleidingsplaatsen is een tijdelijke interventie om te voorkomen dat we dit begrotingsjaar kansen en geld laten liggen. Daarna moet er worden ingezet op structurele oplossingen voor de langere termijn vanaf 2023. Ook hierover vindt tussen de betrokken partijen constructief gesprek plaats.

Lees de gezamenlijke brief over het tekort aan opleidingsplaatsen GZ

Kitlyn Tjin A Djie wint de P3NL-prijs

Beloning een aanmoediging voor haar werk gericht op diversiteit en interculturele dialoog

De P3NL-prijs wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Met de prijs wil P3NL vakmensen belonen én aanmoedigen die het vakgebied van de psychologische en pedagogische zorg op een betrokken, positieve, innovatieve en kwalitatief hoogstaande manier op de kaart zetten. De jury en het bestuur van P3NL hebben Kitlyn unaniem tot winnaar gekozen.

Beschermjassen

Kitlyn is begonnen als jeugdhulpverlener, waar ze merkte dat de Nederlandse opvattingen over hulpverlening niet aansloten bij kinderen met een migrantenachtergrond. Hiervoor ontwikkelde ze het model 'beschermjassen' waarin handvatten worden geboden aan professionals en iedereen die te maken heeft met diversiteit en culturele verschillen. ‘Beschermjassen’ is een model dat ruimte schept voor diversiteit en interculturele dialoog, het model is te gebruiken op de werkvloer, in hulp- en dienstverlening, in het onderwijs en in de wijk.

Kitlyn communiceert open en via diverse kanalen. Haar boeken zijn toegankelijk voor iedereen die zich wil verdiepen of wil ontwikkelen in het ruimte bieden voor diversiteit en verbinding. Het bijzondere aan ‘Beschermjassen’, is dat het waarde toevoegt voor iedereen die betrokken is. Het biedt een veilige plek waar hulpverleners en families samen leren en is direct bruikbaar en toegankelijk voor professionals, de familieleden zelf en de betrokken organisaties. Kitlyn heeft een scherp oog voor het maken van culturele verbinding. Een voorbeeld: de Nederlandse cultuur is één van de weinige culturen waarin het niet vanzelfsprekend is dat er bij grote gebeurtenissen in het leven bloemen en eten aanwezig zijn. In het beschermjassenhuis van Kitlyn is er oog voor dit soort details, die het verschil kunnen maken voor het bieden van een vertrouwde omgeving voor families en het realiseren van verbinding.

Uitreiking en lezing voorjaar 2022

Kitlyn neemt de prijs in ontvangst tijdens de P3NL-middag op 11 maart 2022. Aansluitend aan de uitreiking houdt Kitlyn een lezing. Meer informatie over het (digitaal) bijwonen van deze prijsuitreiking en lezing volgt.

Lees meer over Beschermjassen op www.beschermjassen.nl

Foto van Kitlyn gemaakt door Wilco van Dijen

P3NL zoekt een nieuwe voorzitter

P3NL, de federatie van 13 wetenschappelijke en beroepsverenigingen van professionals in de psychologische en pedagogische zorg, zoekt in verband met het verlopen van de bestuurstermijn per 5 april 2022 een nieuwe voorzitter van haar bestuur.

Platform voor pedagogische en pedagogische zorg

De Nederlandse gezondheidszorg staat voor grote uitdagingen. Bijvoorbeeld het terugdringen van wachtlijsten, de krapte op de arbeidsmarkt en het betaalbaar houden van de zorg. Dat zijn ‘problemen’, maar het oplossen ervan zijn ook ambities! P3NL zet zich in voor professionals in de psychologische en pedagogische zorg en heeft de afgelopen jaren daarmee een goede positie verworven. P3NL denkt in oplossingen en draagt bij aan het verbinden van een versnipperd beroepenveld  en het bevorderen van de kwaliteit van het vak. Hierbij nemen we de cliënt en het systeem waar hij/zij deel van uitmaakt als uitgangspunt en laten we ons niet terugschrikken door de belemmeringen van het huidige zorgstelsel.

De 36.000 professionals die P3NL vertegenwoordigt, werken in het brede veld van gezondheid, zorg en welzijn, maar ook in het onderwijs en het bedrijfsleven. Dat biedt een uitgelezen kans om psychologische zorg te verbinden aan (para)medische zorg, het sociaal domein, de langdurige zorg en onderwijs en onderzoek. Hierbij zijn we voortdurend in een veelzijdige en wisselende maatschappelijke coalitie van burgers, bedrijven, onderzoekers en overheid aan de slag met onze gezondheidszorg. Op dit moment hebben we hierbij vanwege onze ontstaansgeschiedenis een focus op de geestelijke gezondheidszorg, maar levert P3NL van harte een bijdrage aan een 'veerkrachtig Nederland’ in de brede zin van het woord. Hierbij zijn psychologische en pedagogische professionals nodig om Nederland, van jong tot oud, veerkrachtig te maken en te houden.

De voorzitter: uitbouwen P3NL en gezicht naar buiten

Omarm je deze grondgedachte en ben je onafhankelijk in denken en handelen maar tegelijkertijd een verbindende en inspirerende aanvoerder van een gemotiveerd team, kijk dan voor de specifieke taken en het volledige profiel van de voorzitter op https://www.p3nl.nl/profiel-voorzitter. De voorzitter die we zoeken heeft als specifieke opdracht om P3NL als platform voor psychologische en pedagogische beroepen binnen de ggz te versterken en verder uit te bouwen. Hierbij is de voorzitter het gezicht naar buiten toe op basis van een sterke en aansprekende agenda die eensgezindheid uitstraalt.

Meer informatie

De gemiddelde tijdsbesteding is 6 uur per week. De voorzitter ontvangt voor deze inzet een passende vacatiegeldvergoeding. Als jij je herkent in het profiel en belangstelling hebt voor deze mooie en eervolle functie, dan nodigen we je graag uit om je belangstelling voor 30 november a.s. kenbaar te maken en te reageren via info@p3nl.nl.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met de huidige bestuursvoorzitter, dr. Marc Verbraak via m.verbraak@propersona.nl of met drs. Marnix de Romph, directeur P3NL, via marnix.de.romph@p3nl.nl / (06) 11 374 692. Naast dr. Marc Verbraak, bestaat het bestuur van P3NL uit de volgende personen:

  • Drs. Marie-Jeanne van Hagen, orthopedagoog-generalist en GZ-psycholoog, bestuurslid NVO
  • Prof. dr. Marleen Rijkeboer, hoogleraar klinische psychologie, voorzitter VGCt
  • Drs. Kawa al Ali, kinder- en jeugdpsycholoog en POH-ggz, voorzitter Landelijke Vereniging POH-ggz
  • Prof. dr. Rudolf Ponds, hoogleraar medische psychologie, voorzitter NVGzP
  • Drs. Hans de Veen, gezondheidszorgpsycholoog en voorzitter NIP

Bij P3NL zijn de volgende verenigingen aangesloten: LVMP, LV POH-ggz, NBTP, NIP, NVGzP, NVRG, NVO, NVVS, VEN, VGCt, VKJP en de VPeP.